top of page

Redőny: milyen redőnyt válasszak?

Updated: Jan 25, 2022


Miért jó a redőny?

Milyen előnyei vannak a redőnynek? Az árnyékolástechnika világában ügyfél részről az elsődleges szempont redőny választásnál, hogy a napsugarak ellen megfelelő védelmet biztosítson. Azonban a redőny nem csupán árnyékolóként funkcionál jól.


Hangszigetelő: ha redőnnyel rendelkezünk, tekinthetjük úgy is, hogy az ablakunkat plusz egy réteggel látjuk el, így az utca zajai kevésbé szűrődnek be.


Hőszigetelő: ugyanazt az elvet alapul véve, mint a hangszigetelés esetében, a redőny

az ablakfelület és a redőnylécek között légrés képződik, így egy plusz egy réteg hőszigetelést kapunk. Nyáron a redőnnyel felszerelt helyiségben kevésbé lesz meleg, télen pedig a redőny megakadályozza, hogy a lakás hője távozzon a lakásból.


Az alumínium redőnyök esetében a hőszigetelési faktor még erősebb, hiszen az alimínium redőny lamelláiban purhab van, ezáltal a purhab jobban eltömíti a légrést.


Biztonsági szempont: hétköznapi tapasztalataink azt mutatják, hogy ahol redőny van, a betörési szándék szignifikánsan csökken. Ezen elsődleges szemponthoz kapcsolódik,az, hogy a betörési szándék még inkább csökkenthető, hiszen amennyiben esteledik és a házban felkapcsoljuk a villanyt, úgy leskelődök, kíváncsiskodó szemek érdeklődését csökkenthetjük: így nem kell aggódnunk attól, ha esetleg új TV kerül a lakásba, egyből kifigyelik a betörni vágyók és egy óvatlan pillanatban betörés áldozatává válunk.


Nem utolsó szempont az sem, hogy amennyiben elutazunk, a motoros redőnyeink mozgását okos eszközökkel változtathatjuk, annak a látszatát keltve, hogy a ház nem üres. Betörés ellen plusz egy védekezési módszer: igény esetén felár ellenében a redőnyökbe feltolás gátlót vagy reteszelhető, illetve kulccsal zárható záróléceket is beépítünk.


Plusz egy példa a hétköznapi életből: egyik kollégánk szomszédja egy idős hölgy, aki egyik reggel nem húzta fel a redőnyét. Kollégánk telefonált a hölgy rokonának, aki pár percen belül megérkezett, majd észrevette, hogy a hölgy elesett a lakásában. Szerencsére a bajra időben fény derült, az árulkodó redőnynek és a figyelmes szomszédnak hála. :)


Véd az UV sugaraktól: a káros UV sugarak ablakon keresztül tönkretehetik függönyeinket, sötétítő függönyeinket, sőt még idővel az ablak közelében lévő bútorainkban is kárt tehet. Amennyiben napközben elhagyjuk a házat és kimondottan napos idő várható, a hűvösség megtartása mellett érdemes a bútoraink védelme érdekében is lehúzni redőnyeinket.


Az általunk gyártott redőnyök UV-állóak, fehér műanyag redőnyeink teljes mértékben UV-tűrőek, sárgás elszíneződés nem várható. Idővel 10-15 év elteltével az utca porától, szmogtól a fehér redőnyeink kissé megszürkülhetnek.


Az alumínium redőnyök esetében a redőny lamellák porfestettek, azaz szinterezettek, így az időtállóság mellett az UV-állóságot is fontos hangsúlyozni. A szinterezett alumínium lamellák kimondottan hosszú életűek, amennyiben azokat rendeltetésszerűen használják.


Külső tokos alumínium redőny esetében a tok is szinterezett, vakolható tokos redőny esetében fóliázott, azonban a fóliázott tok a vakolás által védett, így egyik megoldásnál sem kell attól félnünk, hogy az UV károsítja a redőnyünket.



Műanyag vagy alumínium redőny?

Erre a kérdésre azt szoktuk visszakérdezni, hogy az ügyfél mennyi ideig tervez élni az adott helyen? Amennyiben minimum 10-15 évre tervez ügyfelünk az adott helyen, mindenféleképpen alumínium redőnyt felszerelését javasoljuk. Ugyan az alumínium redőny drágább, hosszabb távon kifizetődőbb a műanyag redőnnyel szemben. Az alumínium redőny jobb hang-és hőszigetelő képességgel rendelkezik, illetve könnyű súlya és fém szerkezete miatt sokkal strapabíróbb, mint műanyag társai.


Továbbá korlátozó tényező lehet a méret is:

  • műanyag redőnyöknél a maximális méret szélesség és magasság 170x235cm vagy a maximális redőny felület 3,9 m2 lehet.

  • alumínium redőnyök esetében a maximális szélesség és magasság 4,32x2,75 cm, vagy maximális redőny felület 5,8m2, így amennyiben nagy méretű ablakokkal, ajtókkal rendelkezünk, ez önmagában korlátozhatja az elérhető redőnytípust.


Külső vagy belső tokos redőnyt válasszak?

A redőnyválasztás ezen kérdését leginkább az befolyásolja, hogy az adott ház, lakás milyen készültségi fázisban van.


Külső tokos redőny:

  • már készre vakolt házak, lakások esetében

  • olyan épületek esetében, ahol nincs a falazatba beépítve a redőnytok


Belső/vakolható tokos redőny:

  • olyan épületeken alkalmazható, ahol a redőny réseit a nyílászárók felett előre kialakították.


Külső és belső/vakolható tokos redőnyök esetében egyaránt lehetőség van műanyag vagy alumínium redőny közötti választásra. Az alumínium vagy műanyag redőnyök előnyeit, hátrányait fentebb részleteztük.




Redőny motorizálás, elektromos redőny, okos árnyékolás

Az utóbbi évtizedekben az újépítésű otthonok esetében főként kényelmi szempontok miatt nagy népszerűségnek örvendenek az elektromos redőnyök. Ugyan az áruk magasabb, (de még így is elérhető) mint a kézi vezérlésű, azaz gurtnis redőnyöké, azonban a kényelmi faktor és sokoldalú tulajdonságaik miatt sokan választják ezt a típust. Előnye mindenképp az, hogy redőnyönként külön-külön is vagy akár egy gombnyomással vezérelhető az összes redőny egyszerre.


További szempont, hogy időseknek, mozgásukban korlátozott személyeknek mindenképp javasolt, hogy redőnyük motorizált legyen, hiszen ezáltal nem kell kifejteniük erőt a redőny fel-és leengedéséhez.


Okos rendszerekkel összekötve az elektromos redőnyök applikáción keresztül vezérelhetők, programozhatók és ellenőrizhetők. Az okos redőnyrendszerek motorjainak tekintetében széles a termékpaletta, így biztosra mondjuk, hogy mindenki megtalálja az otthona számára megfelelő megoldást.


Természetesen utólag is motorizálható a meglévő redőny rendszer, de szakértő kollégáink tapasztalata az, hogy aki újonnan kézi mozgatású, gurtnis redőnyt rendel, pár éven belül jelzi, hogy szeretné redőnyeit utólag motorikus vezérlésre változtatni.



Redőny árkalkulátor - milyen adatok kellenek hozzá? Mit mérjek le?

A redőnyök árának kalkulálásához az alábbi információkra lesz szükség:

  • Vakolható vagy külső tokos redőnyt szeretne?

  • Alumínium vagy műanyag redőnyt szeretne?

  • Beépített szúnyoghálót szeretne?

  • Mik a nyílás méretei: szélesség és magasság, mekkora pereme van a nyílásnak?

  • Motoros/elektromos vagy hagyományos kézi redőnyt szeretne?

Amennyiben a fentebbi kérdésekre még keresi a megfelelő választ, hívjon minket bizalommal, hogy a lehető legpontosabb árajánlatot tudjuk adni Önnek!


Otthonfelújítási támogatás igénybe vehető redőnyök esetében?

2021 januárjától az Otthonteremtési Program új Otthonfelújítási Támogatással bővült, melynek keretében a legalább egy gyermeket nevelő családok számára az állam:

· akár 3 000 000Ft lakásfelújítási támogatást biztosít, és állja a felújítással járó, számlákkal igazolt költségek maximum 50%-át.*


A feltételeknek köszönhetően a családosok így akár egy 6 000 000Ft-os felújítást is elvégezhetnek az otthonukban.


Az általunk gyártott redőnyők, szúnyoghálók, árnyékoló berendezésekhez kedvezményes feltételekkel juthat hozzá, amennyiben felújítására vonatkoznak az államilag meghatározott Otthonfelújítási program feltételei.


Kérdése van? Keressen minket bizalommal!

Általános információk, árajánlat:

06 30 866 4886

Műszaki kérdések:

06 30 503 0871

E-mail com:

info@proseco.hu


KÖZPONTI RAKTÁR ÉS ÜGYINTÉZÉS:

2600 Vác, Gödöllői út 15.

Proseco Ipari Megoldások Kft.

*A tájékoztatás nem teljeskörű, a termékek, szolgáltatások és a kedvezmények igénybevételének módjáról, részleteiről érdeklődjön a hitelintézeteknél.




bottom of page