top of page

Okos otthon, okos árnyékolás: hol is kezdjük?

Updated: Jan 25, 2022

Okos árnyékolástechnika tervezés hol is kezdjük?

Az okos otthon fogalma 2021-ben már szinte senkinek sem ismeretlen. Az új gépek, eszközök, rendszerek többsége okosítható, így olyan személyre szabott beállításokat eszközölhetünk, mely a háztartásban élők kényelmét szolgálja.


Az okos otthon kialakításának lépéseit már akkor érdemes elkezdeni - legalábbis tervezés szinten -, mielőtt belevágnánk a felújításba, építkezésbe. Még akkor is érdemes ilyen téren elmélyíteni tudásunkat néhány új innováció, trend tekintetében, ha nem feltett szándékunk az okos otthon telepítése. Ahogy azt írtuk, a legtöbb új eszközhöz új funkciók is társulnak vagy társíthatók, és a sok esetben akkor eszmélünk fel az okos eszközök előnyeire, amikor az adott szakterület képviselője tájékoztat minket vagy miután megvásároltuk a termékeket, eszközöket.


Mi a cégnél azt tanácsoljuk, ha a szakember kérdezi tőlünk, hogy okos rendszert szeretnénk-e, kérdezzünk rá a hálózat kiépítésének plusz költségeire, és amennyiben nem számottevőek a költségek, akkor kérjük a hálózat kiépítését, hogy később több lehetőségünk legyen a megfelelő megoldás kiválasztására.Okos redőny: az okos otthonok tervezésének első lépése

Tapasztalataink azt mutatják, hogy körülbelül 5 éve folyamatosan az okos vezérlés zászlóshajói a redőnyök, árnyékolástechnikai eszközök. A vásárlóink nagy részének a redőny okos vezérlése már ismert, sőt sok esetben már kifejezett kérés, hogy a redőny mindenképp okos legyen.


Miért válasszunk okos árnyékolót?

Az okos otthon vezérlés ugyan drágább, de az általa biztosított funkciók megfizethetetlenek.

  • Kényelem: az okos vezérléssel időzítetten, programozott időpontokban nyílnak és zárnak az árnyékolástechnikai eszközök, akár külön-külön, de beállított csoportokban egyaránt képesek fel- és lehúzódni.

  • Időtállóság: az okos árnyékoló rendszerekhez motoros vezérlés társul, melynek legnagyobb előnye, hogy a lamellák mozgatása egyenletes, finom mozgással lehetséges, elkerülve ezáltal az árnyékoló “szétrángatását”. Az okos rendszerek képesek alkalmazkodni az időjáráshoz, így a rendszer a beépített érzékelőknek köszönhetően idomul az aktuális időjáráshoz: belső árnyékolók esetében általában a napfényhez, külső árnyékolók esetén pedig a napfényen túl a szélhez, esőhöz, hóhoz igazodnak.

  • Energiatakarékosság: azzal, hogy az árnyékolónk képes lekövetni az időjárás változásait és alkalmazkodni képes azokhoz, úgy rengeteg energiát takarít meg otthonunk. Gondoljunk csak arra, hogy egy borús reggelen nem engedjük le árnyékolóinkat, de az időjárás mégis napos időre vált napközben, úgy távoli vagy okos vezérés hiányában lakásunk biztosan felmelegszik, az hűtésrendszerünk aktívan dolgozik. Távoli vezérléssel mi magunk, vagy a beépített érzékelőknek köszönhetően a rendszer magától cselekszik.

  • Szimuláció lehetősége: a távvezérlés vagy a programozott üzemmódok által azt a látszatot kelthetjük, hogy a ház nem üres, így ez a funkció megóvhatja otthonunkat a kéretlen “látogatóktól”.

  • Hálózat kialakításának egyszerűsége: főként akkor számottevő a pluszmunkák közötti különbség, ha az árnyékolót utólag szeretnénk beépíteni és azt szeretnénk, hogy a vezérlése motorosan történjen. Az okos rendszerek utólagos kialakítása esetében a távirányítós megoldás a lehető legkényelmesebb és legegyszerűbb, mivel a kapcsolós megoldás esetében a redőnyhöz és a kapcsolóhoz oda kell állni egy kábelcsatornával, árammal, ezzel megvésve a falat, melyet a festőnek le kell javítania.


Okos árnyékolók: mik kérhetők okos változatban?

Röviden összefoglalva: minden, kültéri és beltéri árnyékolók egyaránt! Jellemzően azonban az alábbiak a legnépszerűbbek: redőny, belső roletta, zsaluzia, könyökkaros napellenző


Kiknek ajánljuk az Okos Árnyékolástechnikai megoldásokat?

Az okos otthonokkal kapcsolatos lehetőségek napról napra bővülnek és megszámlálhatatlan okos tulajdonsággal rendelkeznek, összefoglalva talán a három legfontosabb funkcióit emelnénk ki: kényelem, egyszerűség, energiatakarékosság. Azok számára ajánljuk tehát, akik számára ezek a faktorok fontosak az árnyékolástechnika vonatkozásában.Milyen rendszerekkel kompatibilis?

Amennyiben szeretnénk Okos Otthon vezérlést és nem igazodunk el a megoldások sokrétűségén, érdemes egy okos otthon szakértővel felvenni a kapcsolatot a termékek megvásárlása és telepítése előtt, hogy ne érjen minket kellemetlen meglepetés. Az árnyékolástechnikai eszközeink központja a Smarthome Okos ház központ (DD 7002 B), mely csatlakozik a wifihez és kommunikál a redőnyökkel, telefonos applikációval. Az applikáció használata korlátlan és ingyenes. Az Okos ház központ az alábbi rendszerekkel kompatibilis: Wave, Vera, Fibaro, Loxon, Zipato, Google Home, Alexa. Amennyiben már van meglévő okos rendszerünk, a tervezés szakaszában feltétlenül informálódjunk a rendszerek kompatibilitásáról.


Amennyiben további kérdések merülnek fel, keressen minket bizalommal! Várjuk szeretettel váci bemutatótermünkben!


Általános kérdések, időpontfoglalás:


info@rollnroll.hu

06 30 866 4886


Műszaki kérdések:

06 30 503 0871Recent Posts

See All

Comments


bottom of page