top of page

Motoros vagy gurtnis redőny? Melyiket válasszam?

Updated: Jan 25, 2022

Motoros vagy gurtnis redőnyt válasszak?

Tudjuk, hogy miután eldöntöttük, hogy redőnyt szeretnénk, a következő sarkallatos pont a redőny vezérlésének kiválasztása. Motoros vagy gurtnis redőnyt válasszunk? Utólag lehet-e kialakítani motoros redőnyt? Összegyűjtöttük a téma leggyakrabban előforduló kérdéseit és válaszait.


Utólag lehet-e?

A redőnyök utólag is motorizálhatók, és ahogyan azt már korábbi posztunkban megírtuk, rengeteg ügyfelünk szól a gurtnis redőny felszerelése után 2-3 évvel később, hogy inkább motoros redőnyre váltana. Tudjuk, hogy egy építkezés, felújítás sok pénzbe kerül, ezért sok “extrát” inkább később valósítunk meg, ennek ellenére javasoljuk, hogy ha szándékunkban áll egyszer motoros redőnyre váltani, akkor már a tervezéskor szóljunk a villanyszerelőnek, hogy készítse el a motoros redőny elektromos hálózatának kialakítását.



Előnyök, hátrányok


A motoros redőny előnyei sokrétűek, pénzben nem mérhetőek, így mikor a gurtnis redőnyöket hasonlítjuk össze az elektromos társaikkal, személyes preferenciák figyelembe vételével érdemes mérlegelni.


Előnyök:


Kényelem: elsőszámú faktor a motoros redőny kapcsán a kényelem. Nincs párja annak a komfortnak, élménynek, amikor egy gombnyomásra, vagy beállított időpontban fel-és lehúzódnak a redőnyök. Biztosan ismerős mindenkinek a reggeli rohanás fogalma. A motoros redőnyök esetében nem kell azzal bajlódni, hogy minden ablaknál külön-külön fehúzzuk a redőnyöket, nem beszélve arról, hogy a sietség miatt nem finommechanikai mozdulatokkal tesszük mindezt és a redőnyöknek nem árt semmi jobban, mint a rángatás, ütődés. Sok esetben bizonyos méretű ablakok, ajtók esetében nem javasoljuk a gurtnis redőny használatát, hiszen a redőny fel-és leengedése nagy fizikai erőfeszítést igényel. Idősebb korosztályú és hölgy ügyfeleinknek mindenképpen a motoros megoldásokat javasoljuk.


Időtállóság: a gurtnis redőnnyel szemben a motoros redőny időtállóbbnak bizonyul, mivel a fel-és leengedés a motoros redőny esetében mindig egyenletes mozgású, ezáltal elkerülhető a redőny szétrángatása, ami (főként) nagyobb méretű ablakok esetében általános és örök probléma. A motoros redőny esetén plusz egy pozitívum, hogy a redőnymotorra átlagosan 4-5 év garanciát biztosítanak a gyártóvállalatok.


Csendes: motoros mozgatás esetén a redőnyök hangja szignifikánsan csendesebb, mint a gurtnis társai, egyenletes mozgatásuk révén egy kisebb háttérzaj mellett észre sem vehető a fel-és leengedés.


Energiatakarékosság: A motoros redőny energiatakarékosabb, mint gurtnis társa? Hát ez lehetetlen! Érdekesnek hangozhat elsőre, de ha minden tényezőt figyelembe veszünk, akkor nem az. Ugyan a motoros redőny mozgatásához elektromos áram szükséges, de fűtés-hűtés szempontjából sokkal több energiát takarítunk meg, hogyha beprogramozzuk vagy távolról vezéreljük a redőnyök leengedését. Nyáron, ha délelőtt elfelejtük lehúzni a redőnyt, akkor megtehetjük távolról is vagy redőnyünk a beállított időpontban automatikusan leenged. Ezzel elkerülhetjük, hogy lakásunk felmelegedjen és akár a légkondicionáló használatát is tudjuk mellőzni. Ugyanezen funkcióknak késő ősszel és télen is hasznát vesszük, hiszen miután lemegy a nap, leengednek a redőnyeink még az esti hideg bekövetkezte előtt.


Ablakkeret megfelelőségének hiánya: amennyiben az ablakkeret nem engedi, hogy azt kellőképp, szakszerűen átfúrjuk, akkor mindenképp a motoros redőny választását javasoljuk, hiszen ha kialakítás nem megfelelő, akkor a gurtni idő előtt és rendszeresen elkopik, és így a rendszeres gurtnicsere drágább lesz, mintha motoros megoldást választottunk volna. A javaslatunk tehát az, hogy az árnyékolástechnikai szakember véleményét mindenképp érdemes megfogadni.


Biztonság: habár maga a redőny jelenléte önmagában elrettentő tényező a betörők számára, sajnos a gurtnis redőnyök mégis jobb célpontnak bizonyulnak, mint motoros változataik. Miért? A gurtnis redőny lassú, óvatos feltolással kb. 30-40 cm-t felcsévélődhet. A gurtnis esetében is kiegészíthető a redőnyünk extra biztonsági funkcióval, ami a reteszelhető záróléc, melynek folyómétere nem olcsó mulatság, ezért a gurtnis redőnyök legtöbbjén nincs ilyen biztonsági elem. A speciális feltolásgátlóval szerelt motoros redőnyöket 1 mm-re sem lehet feltolni. Bizonyos motortípussal ellátott redőnyöknél ez alap felszereltség, de a motoros redőnyök legtöbbjénél külön szükséges feltolásgátlót rendelni.


Hátrányok:


Áramszünet: érdeklődőink első kérdése, hogy miként vezérelhető a redőny áramszünet esetén. Sajnos sehogy, kivéve ha van szünetmentes tápegységünk.


Probléma előjelei: az elektronikai eszközök többségénél a hibák egyik pillanatról a másikra következnek be. Egy gurtnis redőnynél lehetőségünk van időben észlelni, hogy a gurtni feslik, rojtosodik, és van lehetőségünk idejekorán szerelőhöz fordulni, motoros esetében a technika okozta hibák fele váratlanul érkezik. Amennyiben a lécek elszakadnak, úgy sem a motoros sem pedig a gurtnis változat nem használható, így a váratlan meglepetések mindkét redőnynél egyaránt előfordulhatnak.


Mennyivel drágább a motoros redőny, mint a gurtnis?

Az árkülönbség a motor típusától függ, de egy alap motoros redőnyt egy alap gurtnis redőnnyel összehasonlítva elmondható, hogy a motoros változat 20-30%-kal drágább. Ez az ár nem tartalmazza az előkészítő és összekötő villanyszerelési munkákat. Ahogyan azt fentebb már írtuk, érdemes az építés, felújítás során előre tervezni és megbeszélni a villanyszerelővel, hogy a redőny elektromos hálózatát építse ki.


Kapcsolós vagy távirányítós?

A redőny motorizálásának hajnalán a kapcsolós változat volt preferált, illetve irodákban, szállodákban ügyfeleink továbbra sem szeretnek bajlódni az elveszett távirányítókkal. Azonban lakossági ügyfelek inkább a távirányítós változatot választják, hiszen a kapcsolós megoldás kialakítása szignifikánsan drágább, a vezérlése is bonyolultabb, a redőny okosítása során reléket szükséges beszerelni. Ezek a relék közel ugyanannyiba kerülnek, mint egy jó minőségű távirányító. Tehát ha előre tudjuk, hogy távirányítóinknak biztosan nem kél lába, mindenképpen ezt a megoldást javasoljuk. :)


Amennyiben további kérdések merülnek fel, elkél a segítő szakértői vélemény a döntés során, keressen minket bizalommal! Várjuk szeretettel vácibemutatótermünkben!


Általános kérdések, időpontfoglalás:

info@rollnroll.hu

06 30 866 4886


Műszaki kérdések:

06 30 503 0871







Recent Posts

See All
bottom of page